Thursday, 31 December 2015

2015 : A year report

The beginning of 2015 i wrote a short note on what i want to achieve in 2015. On this last day of 2015, here is the review of what i had achieved this year! =)



Hey its new year !

Year 2014 had leaved me with many memorable moments which included joy, tears, struggle and pain. Recap of the year 2014, among the hallmarks events that occurred in my life were first, i registered into Master of Science program in Universiti Sains Islam Malaysia (USIM). Entering a Master program of different faculty and field from my Bachelor field was really a quite tough for me, also yes, Master has really different environment to adapt with.  Secondly, this year my beloved grandmother had passed away, and that forever will highlight my 2014. Al- fatihah.... 

To start 2015 by listing your hopes was not a bad idea. Through experiences, i just realized how precious ideas can be as they could came  into your mind in sudden, and if you not write it , it might possibly gone just like that...! 

2015 : Dream and change..

Master Study as The Top Priority

Of course, my master study will be my main focus of the year. Already in my 2nd semester and will entering 3rd semester on February and 4th semester on September this year, a full commitment into this is vital ! Moreover my first two semesters were not really productive as a lot of failure in the method approached (i am doing research base). But, i am still positive with my research and hopefully at the end of 2015 the progress is promising, so i can graduate on time!. A few aspects that i think i need to develop on  becoming a better Master student were as follow :-

Commentary : Haha, well of course my life revolve in Master study/story. A lot of things i had gained this year, first, i managed to wrote a systematic review paper although it been rejected by a journal with impact factor 3.++. It was quite unbelievable  to think i was able to wrote an academic paper. Next, it was my very first time experienced presenting in a conference. It was an international conference conducted by USIM, and personally i think i did it pretty well.

But still there was up and down, my project continually giving bad result, as the only method that we managed to get good result was H&E! I felt the momentum lower as i finished my GRA contract on October (means that it already 2 years im doing this project without promising result). Only at the end of this year, I had something to cherish as we finally had our inclusion criteria patients selected and the road to graduation in 2016 seems beaming.      

1) Presentation skill - To admit that i am not a natural born talented speaker, presentation is always not an easy job for me. Need a lot of practices, i am planning to do a "mirror session". Every good speakers will recommended this session to improve our speaking skill. My strategy will be according to a few steps, start with "imitate", "script writing" and then "spontaneous".  

It was prior to the conference, I had one on one training session with our beloved Prof. Hayati where i remember her advice, "during my first time presenting in conference, i repeated my script over 30-40 times!". It is the basis hard work as the key!

During school holiday, i conducted a class where i taught biology and had opportunity to handle one session of chemistry class. it somehow enforced me to develop my presentation skill. The acceptance was good, but i think a lot can be improved to be better.  

2) Writing skill- Master especially in research will need a good writing skill as we need to publish at least one research article, and then surely for our thesis writing. Writing is not that easy, especially when you not use to it. 

This year i did not manage to publish anything. as my manuscript was rejected. Currently iam trying to publish in another journal. Hopefully by early this year i hot accepted.  

3) English language - To describe how important it is that i separated it from those two upside elements. English and always english will be use for any "intellectual communication". This again is not easy for someone like me who  wrote and presented my thesis in Bahasa Melayu during Bachelor years, or even updating status in Fb, twitter and blog in Bahasa Melayu. My English was actually quite terrible! As to counter i will read a lot of english material books and to start writing in English in any of my personal page., which explain why this post youre reading now is in English! haha.

Still improving my english. Alhamdulillah i managed to read a l lot of english novel this year, something i never did before. It was a struggle before to completed a reading of novel, i only did it once or twice. This year i managed to finished around 5 ke 6! *tapi sedar english masih terabur*. I buy a few books on grammar but only opened it several times. 

A proud achievement for this year was, i had a chance to teach english for standard 5 students (requested by their mothers). They appraise me for my effort as they saw improvement in their child. surprisingly!    

Iqra : Read , Analyze and Explore      

To got into Master program gave me another opportunities to to keep learning and explore many new things especially in academic and research world. Other than to master your own field, I believe that I should also need to take an effort to read and analyse of the other fields of study so that our idea will be more broaden and comprehensive. And 2014 was quite an achievement for me, as I managed to train myself into a "reading habit", this habit really opened up my enthusiasm into various of reading materials. Reading will expend the world you see, really. As my inspiration, I really adore Islamic scholar like Ibnu Sina which not only well-known for his medicine work, but also give quite significant thought on philosophy and Islamic study. So few fields that i will look into :-

1) Biochemistry - Settling the unsettle business! to admit that i have a bachelor degree in biochemistry was quite embarrassing, as i am not that knowledgeable in this field in extend to meet people expectation. my grade was disaster, dont even ask...! haha. So, i am planning to finish up reading few text books regarding the subjects (hopefully..), thing that I should already did during my degree... aish.. thus It will remain beneficial. 

i did not improve much on this. I try to read back a few topic then unintentionally stopped.  

2)  Philosophy - Philosophy is one of the early subject that discussed in civilization. It is quite interesting to learn it especially from the expert. In our country, we have a big name like Prof. Syed Naquib al Attas, really look into to study this subject with him.

I did went to WISE program, a 5 months classes with Prof Syed Naquib al Attas disciples. Really eye opener on the worldview that Prof Syed Naquib brought as the solution to the destruction of civilisation. In this class, i was considering to pursue a study on Bioethics.  

3)  Economy - GST, Fuel , subsidy rationalization, hiking prices of items, houses and cars. Well you know why this subject is important not to be neglected.

No progress,i only attended one of pak di`s seminar. I interested in Saham, i learnt how young fella can be trapped into debt by buying a new car, and a strategy to avoid loan, to increase income, to manage money ang buy a house! top of that his most highlighted statement was never made a loan for an event no want will remember after 5 years, a wedding! 

4)  Memorizing Quran - Quite shy to put this one on the list, but this has already listed in my wishing list since forever. But, the progress was ....bad. I managed to stayed consistent only for a month or two, last year of practicing "Kaedah Jibril" which suitable for commoner forgetful people like me. As been warned by the founder of this technique Ustaz Asraff Ayob al-Hafiz in his book , the real challenge in memorizing Quran is to stay consistent and to keep on repeating of what you already memorized. As i have not practice the memorizing for a long time, i do not know when to start back. 2015? hurm. 

No progress but I managed to follow two classes on Hafalan kaedah Neurofisiologi. But still the follow up and self discipline was bad on this. 

Travelling and Learn from surrounding

I hope that I can travel some interesting places where I can learn something through the journey. I never been oversea before, and really excited for my first trip to Sumatera Barat , hometown of one of my inspiration, Buya Hamka on February. 

I went to Sumatera Barat and Krabi !!

Get Involve Actively in NGOs/ Humanitarian 

I always giving excuses to not get involve "actively" into this kind of things last year. NGOs/Humanitarian is important platform for us to giving back to society and learn through the society. 

I did join WAMY, Muslim Cares and INSAN on Islamic activities, Misi Banjir and Homeless care. But the thing i most proud was my own school holiday tuition program.

Stay Fit and Healthy

I have gains few kilos last year because of many reasons, mostly i think because of "office-working style" in Usim. In  2015, will make sure more sweaty and sporty. 

I actually had registered for Gym. But, as my gym partner moving from Bangi and i also do not have my own instructor, i lost my consistency. This is bad as my weight gradually increase oh!  


I would say 2015 left so many good memories for me. It was for the first i did not find myself related to the new years joke as to have the same wish as this 2015 i really draft them well. 2015 also i would remember as the time when i no longer felt comfortable in the safe zone, and started to have inner screaming voice to challenge and to try something new. i will miss 2015. Bye 2015.  

Monday, 28 December 2015

Laskar pelangi kami

Cerita bermula bilamana aku habis kontrak GRA master. Habis kontrak bermakna tiada lagi duit masuk tiap bulan dengan bergoyang kaki di bilik post grad (kena datang fakulti 8-5). Tapi satu kelebihan lepas habis kontrak ni ialah BEBAS! Bebas untuk datang fakulti atau tidak. Datang mengikut keperluan.

Jadi untuk mencari income baru, aku cubalah untuk buat hometuition bawah satu agen ni. Banyak perkara yang aku kurang senang dengan current practice hiometuition yang ada. Satu, memang tujuannya untuk mengaut seberapa banyak untung yang boleh, untuk tujuan ini kawasan orang-orang kaya yang akan diberi tumpuan. Kedua, sikap agen yang sama sekali aku fikir memang fokus kepada keuntungan. Bayangkan jumlah bayaran akan dibahagi 50-50 antara tenaga pengajar dengan agen, walaupun bulan kemudiannya percent tersebut berkurangan bergantung kepada tamaknya seseorang agen tersebut. Sebagai seorang yang bersetuju dengan pemahaman tulisan Zulfikri Zamir (Sekolah bukan penjara, Universiti bukan kilang) dan betapa saya kagum akan keikhlasan watak Cikgu Muslimah (Laskar Pelangi), practice ini sangat bertentangan dan menyalahi pegangan aku terhadap ilmu dalam sekian banyak aspek. Dipendekkan cerita, mujur deal tu gagal.

Lalu, aku pun ambil keputusan untuk bina aku punya platform sendiri. Tuisyen yang berkonsep untuk bring back to societ yang tidak memfokuskan kepada keuntungan semata. lebih-lebih lagi tempat fokus ialah kawasan kampung aku sendiri. aku pernah melihat betapa susahnya ibu ayah sendiri terpaksa berkira-kira untuk menghantar ke pusat tuisyen. Area rumah aku ni majoriti kasar ialah golongan pekerja bukan professional. Sijangkang yang terletak di salah satu pusat perindustrian bebas cukai yang mana terletaknya banyak kilang-kilang yang menjadi mata pencarian bagi penduduk sekitar. Tidak setaraf pendapatan penduduk sini dengan kawasan golongan professional seperti Bangi mahupun Shah Alam. Hal ini aku terangkan dan pengaruhi beberapa rakan dan Alhamdulillah respon sangat positif. Beberapa masa kemudiannya, rakan-rakan inilah yang memperingatkan kembali akan asas tujuaan kelas ini iaitu untuk memberi!

Kelas kami selama sebulan yang melibatkan 5 subjek SPM (Biologi, Kimia, Add Math dan Matematik) berjalan lancar dan sangat memuaskan. Bukan sahaja respon pelajar-pelajar baik, tetapi respon rakan-rakan yang masing-masing merupakan pengalaman pertama kali mengajar juga sangat baik. Masing-masing teruja dengan pengalaman mengajar yang diperoleh. Mudah mudahan kami dapat membina laskar pelangi kami sendiri.

Bagi aku sendiri, pengalaman mengajar memang sangat unik, berpeluang mengajar Biologi, kimia, sains (darjah 4), English (darjah 5 dan 3), math (tingkatan 3), selain subjek SPM, merupakan permintaan ibubapa untuk hantar anak mereka untuk hometuition. Pengalaman baru ialah untuk handle budak-budak sekolah rendah bukan mudah, dan untuk  prepare kelas SPM pun sangat challenging, nak study balik. I double my respect to all my previous teachers on this! Terima kasih guru. Pengalaman berdiri di platform sendiri juga sangat menarik, pertama kali dapat menukarkan idea kepada penyelesaian dan praktikal. Perkara ini akan jadi asas untuk platform lain di masa-masa akan datang, dan moga lebih banyak idea dapat diterjemahkan. Cabaran diri sendiri untuk tahun mendatang!


Sunday, 8 November 2015

Perjalanan Rohani : Sesuatu yang hilang

       Beberapa minggu lepas sengaja memilih untuk tidak menghadap facebook, selepas kembali membuka akaun tersebut perhatian saya terarah kepada beberapa perkara, yang paling menarik perhatian ialah posting  seorang gadis seperti tertera di bawah ini.

Pertamanya, saya pun tidak pasti kenapa saya follow beliau di FB. Tapi untuk cerita yang dikongsi, yang berkisar tentang lompong kehilangan antara ruang masa berbeza iaitu pada hari ini dengan zaman sekolah sangat serupa dengan konflik dalaman yang aku pun sendiri semakin merasai dalam beberapa masa kebelakangan ini, iaitu tentang perjalanan rohani.

Perjalanan rohani yang saya maksudkan ialah jika saya boleh menggunakan maksud yang saya fahami ialah pengalaman rohani, pengalaman beragama dan "rasa" (dzauq) interaksi antara diri dengan Allah swt. Ianya suatu pengalaman yang sangat eksklusif kepada diri sendiri dan mungkin tidak difahami oleh orang lain dan jarang orang berdiskusi atau ambil peduli terhadap hal ini. Cuma yang saya tahu ruang ilmu yang membahaskan perkara ini ialah ilmu Tasawuf.

Teringat saya pada suatu situasi saat saya ditemu duga untuk kemasukan sebagai pelajar perubatan di USM Kubang Kerian sekitar tahun 2009/2010 (i failed obviously). Salah satu soalan yang ditanya penemu duga iaitu seorang doktor pakar kanak-kanak, beliau bertanya :-

"Kamu tahu kan, pelajaran-pelajaran perubatan ini sangat membebankan, bagaimana kamu (sebagai pelajar) mengatur pembelajaran kamu nanti ? "

Dan spontan saya membalas :-

"Saya percaya untuk berjaya saya perlu menjaga hubungan dengan Allah, dan jika ada apa-apa yang tidak kena, saya akan recheck hubungan tersebut, dan jika saya menjaganya InshaAllah saya akan berjaya"

Saya membayangkan jikalau saya yang sekarang pastinya akan mengemukakan jawapan standard yang jauh berbeza, jawapan yang bersifat applicable ala-ala "how to .... for dummies" dan bukannya bersifat principal. Sifat principal seperti itu lahir bukanlah kerana kecerdikan saya terhadap elemen-elemen tasawuf mahupun penguasaan saya terhadap sifat-sifat Allah melalui asma`Nya, tetapi hanyalah melalui pengalaman rohani yang mendasar di hati yang terdalam sehingga terlafaz pada perkataan di saat ianya dipaksa (suasana temu duga).

Untuk memahami hal ini, ia membawa kepada ke suatu setting persekitaran di Sekolah menengah Sains Hulu Selangor. Perkara yang sangat-sangat akan saya kenangkan di tempat di mana saya habiskan lima tahun ini ialah tentang perjalanan rohani yang saya tempuhi di sini. Saya sangat bersyukur kepada Allah atas karunia ini yang akan dan sedang menjadi benchmark saat saya merasa kehilangan dzauq, indahnya berhubung dan berinteraksi dengan Allah swt. 

Sekolah ini, walaupun bukanlah sekolah agama tetapi rakan-rakan sebatch sama-sama bersetuju bahawa dengan bersekolah di sinilah kami didisiplinkan dengan solat berjemaah lima waktu, bacaan Quran selepas solat subuh dan maghrib, kenal usrah,  mula belajar membaca Al Ma`thurat , puasa sunat dan mengamalkan bacaan Al Mulk setiap sebelum tidur. Saya antara yang sangat terkesan dengan suasana yang diterapkan hingga  menghadirkan pengalaman rohani yang sangat enak, seakan mustahil bagi saya kini untuk mendapatkan pengalaman seperti itu lagi.

Di sini saya merasai betapa bersungguhnya saya mencapai khusyu` solat setelah diberitahu untuk mencapai khusyu` itu perlunya berasa seperti melihat Allah, dan jika tidak mampu berasalah seperti Allah sedang melihat kamu. Di sini saya merasai betapa lazatnya membaca ayat-ayat Al-Quran sehingga tidak tersedarkan helaian-helaian yang diselak (saya akan membaca setiap waktu solat). Di sini saya juga saya merasa sangat ringan untuk berzikir hingga mulut terkumat-kamit dengan sendirinya kerana larut dengan keasyikan. Di sini juga, saya terbiasa puasa sunat Isnin,khamis bukan kerana alasan untuk berjimat ataupun soal berat badan. Solat-solat sunat juga berasa begitu senang didirikan. Hal ini kerana saya merasai kelazatan beribadah, ketenangan hati langsung pada saat saya mengerjakannya. Hari ini, jauh sekali saya merasakannya. 

"Kehilangan" ini adalah suatu tragedi pada saya. Suatu kerinduan yang tidak mampu dilafazkan pada sesiapa melainkan pada Allah pemberi ketenangan. 

Dibandingkan dengan sekarang, saya bukanlah tahu banyak perkara tentang agama ini melainkan hanya sedikit. Tidak pernah saya mendengarkan tentang maqasid syariah, tidak pernah saya membaca karya-karya Sheikh Yusuf Al Qardawiy, Sheikh Ramadhan Al Butiy, Ibn Athaillah, Sheikh Qadir Al jilani, Sheikh Jalaluddin Ar-rumi, Said hawwa, mendengarkan nama Hamka pun begitu asing bagi saya. Tetapi rupanya saya begitu menggenggam falsafah Al Ghazali yang saya hanya temukan di buku bahasa arab komunikasi yang saya pelajari. 

"Ilmu itu cahaya, dan cahaya Allah tidak akan masuk ke dalam hati orang yang membuat maksiat"

Sepanjang pembelajaran saya di sekolah menengah, falsafah ilmu inilah yang saya genggam erat-erat dan begitu berpengaruh dalam segala hal sehingga ia secara tidak langsung mempengaruhi peribadi dan pergaulan saya ketika itu. Antaranya,saya jarang bersama-sama rakan-rakan lain sangat mereka bergelak ketawa dengan bercerita hal-hal mengumpat orang lain dan lebih-lebih lagi bercerita tentang lucah. Saya bahkan sangat menjaga pergaulan dengan perempuan sehingga boleh dikira berapa orang perempuan yang saya pernah tegur hinggalah memasuki tingkatan 5. Hal ini tidak lain adalah kerana batasan "maksiat" sesuai dengan kefahaman saya waktu ini. Perkara ini membuatkan saya banyak menyendiri dan mengasing. 

Apa yang saya cuba menginsafi dan sedar ialah bagaimana dahulunya dengan hanya tahu sedikit ilmu tentang sesuatu perkara (Islam),saya bahkan mampu melaksanakannya dalam kehidupan dan begitu memelihara sehingga ianya sebati dalam diri. Tidak seperti sekarang, rasanya semakin saya mendaki dan mempelajari ilmu-ilmu tentang Islam, semakin hanya boleh dibilang percentage yang saya mampu amalkan bahkan amalan saya saya pernah bersungguh saya amalkan di sekolah juga gugur satu per satu. Bukankah ilmu sepatutnya membuahkan amal ? 

Dahulu saya teringat betapa gementarnya saya saat disuruh kehadapan untuk memberi tazkirah, dan saat memberi tazkirah sekali itu bergetar hati saya sendiri terhadap butir-butir perkataan yang saya keluarkan. Lain sekarang, tazkirah bukanlah suatu hal yang sukar untuk saya sampaikan, namun apa yang saya takuti ialah semakin ia mudah dikeluarkan dari mulut semakin sedikit ia menyentuh hati diri sendiri bahkan perbuatan sendiri bertentangan pula apa yang dipercakapkan. Bukankah ini ciri munafik ? Nauzubillah. Kerana itu saya banyak memilih sekarang untuk diam dalam hal agama.

Akhirnya, dalam semakin saya menempuh ilmu-ilmu yang bersifat tsaqafah/intelligent, saya merasai kekurangan terhadap pengalaman spiritual. Saya belum menemukan balance antara pintar dan kritikal dalam mengkritik tetapi sangat rendah hati dan hina pada Allah umpama suatu lirik nasyid Sunnah orang berjuang itulah "Malamnya bagai rahib merintih sayu dihiris dosa dan air mata, siangnnya bagai singa dirimba memerah keringat mencurah tenaga". Betapa saya rindukan berasa dekat dengan Allah, merasa hati tenang dan dipandu dalam melakukan sesuatu. Suatu perasaan yang hilang, saat aku sedang berdepan beberapa hal yang sangat menuntut petunjukNya dalam membuat keputusan yang jauh di sana itu, pertaruhannya ialah syurga dan neraka. Ya Allah.... tunjukkanlah aku ke jalan yang lurus.





Sunday, 1 November 2015

Laskar Pelangi : Orang miskin pun berhak punya mimpi

      Seminggu dua ini aku menikmati karya penulis fenomenal Indonesia, Andre Hirata. Memulakan bacaan dengan novel terbaru beliau yang bertajuk "Ayah", aku terpesona dengan cara penceritaan Andrea Hirata  yang sangat hidup membawa pembaca ke suasana pulau Belitung serta  puisi-puisi yang bukan main indah, dalam masa yang sama boleh pula menggeletek dengan humoris yang melucukan. Kemudiaannya dalam ketawa anda diam-diam meresapi ironi dan falsafah berat yang cuba disampaikan. Hebat! Bijak sungguh penulis ini, bicara hatiku. Lantas aku terus membeli karya besar Andrea Hirata iaitu "Laskar Pelangi" !

Laskar Pelangi sudah pun berada di pasaran sejak 2005 lagi rupanya. Dan hebatnya novel ini ia telah diterjemahkan ke dalam lebih dua puluh bahasa seluruh dunia. Dan penulisan sulung Andrea Hirata ini melayakkan beliau diijazahkan doktor terhormat oleh sebuah universiti di Wales. Terkagum melihat latar belakang Andrea yang menerima pendidikan dalam bidang Master ekonomi di Universiti Paris dan Sheffield Hallam University. Rupanya niat asal penulisan novel ini ialah untuk menghargai seorang guru yang mengajar beliau mulai sekolah rendah (SD) hinggalah peringkat pmr (SMP) iaitu Cikgu Muslimah serta kepada rakan-rakan beliau seramai 10 orang itu yang diberi gelar oleh gurunya itu sebagai "Laskar Pelangi". Alangkah malunya diri apabila hanya baru mengetahui bahawa perkataan "Laskar" itu bermaksud "Askar" ! Askar Pelangi bukankah sangat indah metafora ini?

Andrea Hirata mengatakan beliau teringat suatu momen di sekolah usang beliau, yang mana pada waktu itu hujan sangat lebat, di kala atap bocor menitis masuk ke dalam kelas, beliau terlihat guru beliau iaitu Cikgu Muslimah, dengan penuh kecekalan berpayung daun pokok pisang meredahi hujan untuk mengajar anak muridnya. Kala itu katanya beliau bertekad suatu hari akan aku tuliskan mengenai ibunda gurunya itu.

Laskar Pelangi pada suatu sisi mengangkat "the unsung hero" iaitu guru sekolah Muhammadiyah yang diceritakan oleh penulis sangat sederhana, hanya dibayar 15 kilo beras tiap bulan! Dua watak yang didiskripsi jelas di dalam novel ini ialah Pak Harfan (pengetua sekolah) dan ibu Mus (guru kelas). Dua watak ini sangat mengesankan pada saya kerana perjuangan yang mereka terpaksa harungi disebalik segala kekurangan yang ada di sekolah mereka yang disifatkan sebagai kandang tinggal dan sangat daif disamping tiada kemewahan yang menjanjikan. Sudah lali anggota sekolah ini diperlekehkan kerana kedaifab mereka. Dedikasi guru di Sekolah Muhammadiyah justeru digerakkan atas prinsip kerana percaya anak-anak orang kampung yang sangat miskin berhak punya pendidikan (satu-satunya sekolah yang percuma) serta rasa kebertanggungjawaban dalam mengajar prinsip-prinsip Islam (satu-satunya sekolah Islam) pada masyarakat.

Digambarkan bagaimana penduduk Belitung yang miskin melarat ibarat kais pagi makan pagi kais petang makan petang walaupun mereka berada di salah sebuah pulau terkaya di peta Indonesia sebagai pulau yang kaya dengan sumber timah. Hal ini kerana mereka dimiskinkan oleh sistem yang ditinggalkan oleh Belanda, di mana hasil kekayaan hanya berlegar di kalangan kapitalis yang turut menghuni di pulau tersebut malahan dibina tembok yang mengasingkan mereka dengan golongan marhean. Digambarkan banyak tempat digantung peringatan "Dilarang masuk kepada yang tidak punya hak". Manifestasi keangkuhan kepada harta dan kekuasaan. Pendudukan dinafikan banyak hak seperti dilarang menggali timah di tanah oleh undung-undang yang diwarisi penjajah.  Rata-rata penduduk di situ merupakan kuli kepada syarikat kapitalis timah, kerana kemiskinan, sampai-sampai mereka meragui anak-anak mereka untuk dihantar belajar kerana menganggap ia sebagai membazir duit dan lebih baik anak-anak mereka terus sahaja bekerja sebagai kuli seperti mereka.

Dua hal ini membuat saya menjerit, meronta-ronta di dalam hati. Pertembungan antara sifat kapitalis yang membolot peluang dan kekayaan serta bersenang lenang atas qudrat orang-orang yang dimiskinkan dengan keikhlasan dan keteguhan seorang yang dipandang biasa kerana kurang harta benda tapi justeru dengan segala qudrat yang ada membela mereka yang ditindas. Situasi kini memperlihatkan hal yang tidak kurang berbeza. Lihatlah di bandar-bandar besar ada segala macam "home tuition, kem remaja, pusat tuisyen, sekolah antarabangsa, tahfiz sains" kerana atas satu faktor tarikan, KEUNTUNGAN. Adakah peluang yang sama diperoleh oleh pelajar pinggir bandar dan pelosok kampung punya peluang sama? Jawapannya tentulah tidak, kerana market yang tidak menguntungkan. Jelek dengan situasi ini, tapi soalannya siapa yang mahu berjuang untuk orang miskin? dan siapa pula yang tidak mahu kaya? Realiti yang jijik untuk diakui tetapi tak terdaya untuk menafikan. 

Pengorbanan guru Muhammadiyah kampung Belitong diam-diam telah membentuk anak-anak muridnya yang bukan hanya berjaya dalam hidup tetapi menyerap masuk nilai-nilai Islam yang dikongsi penulis melalui ucapan Pak Harfan yang menanamkan supaya memberi sebanyak-banyak bukan menerima sebanyak-banyak sampai beliau berani bertaruh tiada ahli Muhammadiyah yang berani-berani mengambil kuropsi! Serta dengan bagaimana bergolak pun arus kehidupan mereka, nilai dan prinsip agama sama sekali tidak akan mereka korbankan. Suatu nilai yang tidak akan sekali kali diaudit oleh jabatan penilaian dalam menganalisis keberkesanan suatu pendidikan. Namun, justeru perkara inilah yang sangat mahal pada penilaian Allah swt, silap-silap mudah-mudah sahaja dianugerah syurga kerana hal ini.

Banyak lagi aspek menarik di dalam karya Laskar Pelangi ini. Sebagaimana karya hebat yang lain, Andrea Hirata berjaya menggambarkan sosio budaya yang ada dengan cukup indah. Beliau membuatkan pembaca sedar akan kekayaan alam dan kekayaan hati dan perasaan sehingga kemiskinan dan melarat pada suatu sudut pandangan biasa tetapi adalah kekayaan nilai pada orang yang menjalaninya. Beliau juga membangkitkan rasa semangat untuk memperdalami ilmu pengetahuan, hormat guru dan tidak menjadikan kemiskinan sebagai alasan untuk mengalah. Akhirnya, semangat setia kawan dan keindahan masa kecil adalah suatu yang harus selalu disyukuri kerana di situ ada kekuatan yang menjadikan kita seperti hari ini.

Saya cukup menginsafi diri saya selepas habis membaca dan menonton filem "Laskar Pelangi" ini, dan hati saya berbisik, "Tidak mengapalah jika suatu hari nanti aku bukan dalam kalangan mereka yang kaya harta padahal mengaut untung dan bahagian dari si miskin. Biarlah kalau aku ditakdir hanya sederhana pada kekayaan harta, kerana InshaAllah akan kulimpahkan sebanyak-banyak budi kepada mereka yang dianggap "tidak menguntungkan" duit kocek.

Shazwan suhiman,
Kampung Sijangkang,
2 November 2015
1257 am

Monday, 26 October 2015

Tenggelamnya Jiwa Melayu

              Tulisan ini merupakan ulasan dan pandangan saya selepas menikmati karya agung "Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck" oleh Buya Hamka baik melalui novel dan juga filemnya. Pertama kali  mendengar tentang tulisan ini ialah melalui ibu beberapa masa yang lampau. Katanya ia merupakan tulisan yang menjadi silibus suatu ketika dahulu dan amat payah untuk menjumpai karya tersebut pada tempoh 5 tahun yang lepas. Namun akhir-akhir ini, karya ini hidup kembali dan dirai penuh gilang gemilang melalui cetakan kembali novelnya , filemnya yang menjadi hit di  panggung serta turut menjadi pementasan di pentas teater. Indonesia dan Malaysia meraikan karya ini bagai ianya hanya dicetak semalam mahupun kelmarin, walhal tulisan ini sudah pun berumur hampir 90 tahun. Mengapa begitu? Mengapa hati berasa sangat mendalami dan dekat dengan penceritaan ini?

Pada saya tenggelamnya kapal van der wijck dari satu segi berjaya menampilkan definisi sebenar percintaan atau mencintai seseorang acuan seorang Melayu. Pada saya, kisah Zainuddin dan Hayati inilah contoh klasikal pada mencintai seseorang secara tulus, bersih pada fitrah seorang Melayu. Pada watak Zainuddin, Hamka persembahkan bagaimana riak seorang lelaki Melayu apabila jatuh cinta. Ungkapan puisi dan bahasa-bahasa indah pada surat-surat yang dihantar, pada kesengsaraan dan derita melepaskan orang yang disayang, pada janji setia yang dipegang dan tak terhilang walaupun orang yang disayang sudah menjadi milik orang. Pada watak Hayati dipersembahkan bagaimana dalam bercinta ada adab dan tertib yang dipelihara. 

Nah, saya kira beginilah fitrahnya seorang Melayu nan bercinta. Kelihatan tinggi sekali maruah seorang Melayu dalam mengungkap dan menjalani cinta sesama insan. Cumanya Hamka kemudiannya mengajar untuk membina kebangkitan daripada derita dan tetap menjaga maruah walaupun sudah di puncak kejayaan. Kesengsaraan dan keindahan cinta ini pada saya yang dikongsi banyak orang adalah suatu fitrah. Sehinggakan pada saya jika belum sengsara, belum lagilah sampai pada darjat cinta yang fitrah. Lihatlah pada kisah-kisah cinta sepanjang zaman seperti Romeo dan Juliet dan Qaisyh dan Laila. Keindahan dan kesengsaraan yang mereka rasa adalah suatu rasa yang dikongsi semua jiwa (fitrah), kerana itu karya-karya ini terus hidup dan takkan mati.

Sengaja saya letak perkataan Melayu di atas kerana pada pemerhatian saya, orang Melayu sekarang tidak lagi bercinta sebagaimana selayaknya dia bercinta sebagai seorang Melayu. Ukurannya mudah, berapa ramai kau boleh temukan "Zainuddin" dalam rakan-rakanmu? Pada bahasanya dalam mencurah jiwanya. Saya agak, Zainuddin pada waktu masa Hamka itu agak normal. Lelaki Melayu memang begitu saatnya bercinta. Tapi kini kita (Melayu) sudah menolak jauh-jauh percintaan sedemikian rupa. Satu perkataan yang memusnahkan identiti, bahasa jiwa indah orang Melayu nan bercinta ; JIWANG.

Lalu untuk mengelak dicap JIWANG, merabalah umat Melayu dalam mendefinisi maksud cinta. Berjumpalah dengan dua perkataan, "cool" dan "sweet". Bercinta perlu cool seperti yang dicontohi barat pada definisi "LOVE". Musik, drama dan filem mereka mempersembahkan bagaimana cinta perlu ada ikatan material, berpegangan dan bersentuhan itu adalah menzahirkan maksud sayang dan yang menariknya ialah pada pembuktian cinta menurut barat yang disebut "Making Love"! Mungkin inilah yang membawa haluan percintaan Melayu kearah video 3GP dan hotel murahan.  

Datang pula satu gelombang dari Asia timur membawa pengertian cinta pada jenama "SWEET" melalui pendaratan drama awalnya Winter Sonata, Full House sebelum dialu-alukanlah segala macam musik dan filem mereka. Romantisme pengaruh korea ini lebih sesuai dengan ketimuran dan ada tata susila yang bersangkutan budaya mereka. Cumanya, romantisme mereka sangat bersifat khayalan dan jauh dari realiti yang menyakitkan. Penonton akan dibawa khayal tinggi-tinggi, indah-indah laksana sempurnalah seseorang yang dicintainya itu. Hal ini, mempengaruhi penulisan Melayu melalui novel-novel sehingga terhasilnya lambakan novel berunsur sweet sweet ini yang menaikkan rating TV saat slot Maghrib, walau kemudiaannya saat habis ditayangkan tiada pun mahu menontonnya kembali. Kesempurnaan ciptaan khayal, rupanya tak menjejak ke realiti yang anda pun tahu sendiri. 

Pada saya sebagai terakhirnya Melayu cuba memakai acuan "LOVE" dan "SWEET" tapi mereka tidak hanya cumalah menipu diri mereka sendiri, kerana cinta Melayu fitrahnya tidak begitu. LOVE penuh dengan nafsu yang sangat nikmat kemudiaanya kelak akan membawa ke lembah durjana. "SWEET" hanya tempelan keindahan-keindahan yang sebentar, terlalu tenggelam dalam khayalan kerana realiti ada pahit yang perlu ditelan dan diharungi.

Terima kasih Buya Hamka kerana mengingatkan kami pada erti cinta.

Shazwan Suhiman,
Bandar Baru Bangi
26 Oktober 2015

Sunday, 27 September 2015

Mengenal Leluhur

Salam Aidiladha,

       Pada 18 hingga 20 September 2015, saya dan dua orang rakan, Aliff dan Fazli telah menyertai Bengkel Siswazah Selangor yang diadakan di De Palma Hotel yang dianjurkan oleh Dr Alin Nor dan Prof Emiratus Dr Shahrir. Bengkel ini bertujuan untuk melatih teknik-teknik penyelidikan berkaitan sejarah, yang memfokuskan sejarah di Selangor. Kenapa seorang berlatar belakangkan pengajian sains seperti kami menyibukkan diri untuk turut serta dalam bengkel berkaitan sejarah ini ? Jawapan saya secara peribadi kerana peluang untuk berinteraksi terus dengan dua "penyelidik rakyat" ini yang juga berlatarkan Sains Matematik tetapi giat juga menyelidik tentang sejarah, falsafah dan asal usul Melayu sangat mengujakan!

Mereka menjadikan dunia penyelidikan bukan hanya eksklusif pada sesuatu bidang untuk tujuan akademik dan industri tetapi turut serta campur tangan dalam isu-isu yang memberi nilai pada pembangunan masyarakat. Selain, memang kecenderungan diri sendiri yang akhir-akhir ini mula berminat untuk menyoal, membaca dan melihat sejarah dari dimensi berbeza, dan perkaitannya pada pemikiran dan cara pandang masyarakat sekarang. 

Alhamdulillah, banyak keberuntungan sepanjang mengikuti bengkel tersebut. Tetapi di sebalik keenakan hidangan hotel dan penginapan berhawa dingin yang disedia percuma, dan ruang masa bersama tokoh ilmuan yang membolehkan interaksi dan pembelajaran terus, saya menemui suatu khazanah yang menjawab persoalan tentang asal usul sejarah diri saya sendiri iaitu saya mula kenali siapa moyang yang bersambung dengan nasab keturunan.

Malam pertama merupakan penerangan dari Prof Emir. Dr Mohd Shahrir, beliau membentang beberapa perkara hasil dapatan penyelidikan yang telah beliau sendiri lakukan terhadap negeri Selangor. Perkara seperti sejarah asul usul Selangor yang perlu diperincikan merangkumi tentang sultan pertama Selangor sendiri, pejuang-pejuang penentang penjajah yang mana tiada pun seorang yang berasal dari Selangor pernah dicatatkan, termasuk beberapa teori menarik yang mana Sungai Klang atau Beranang ada dicatatkan pada peta Greek seawal kurun 10 ke 100 Masihi lagi.

Kemudian, masuk kepada satu bab yang membulatkan mata saya, iaitu perihal tokoh ulama yang terdapat di Selangor. Mata saya terus terfokus pada suatu nama yang saya kenal iaitu Kiai Muhammad Hairawi. Beliau ialah datuk saudara saya, yang merupakan adik kepada Allahyarhamah nenek sebelah ibu saya. Walaupun, berkunjung saban tahun ke rumah beliau setiap kali hari raya, tidak pernah pula saya tahu akan ketokohan beliau. Artikel tentang beliau ada ditulis di utusan sini. Cukup teruja dengan penemuan ini, penemuan berikutnya lebih mengujakan. Tentang perihal moyang saya pula, Kiai Muhammad Dahlan !

Nama Kiai Muhammad Dahlan disebut

Merujuk kembali lembaran yang diberi, turut disertakan juga nama Kiai Muhammad Dahlan dalam senarai tokoh ulama negeri Selangor. Sedikit pencarian lalu saya terjumpa pula artikel tulisan utusan ini pula.

Pertama kali, saya tahu berkenaan moyang sendiri. Kurang saya ambil tahu berkenaan keluarga sebelah ibu kerana datuk dan nenek sebelah ibu telah pun meninggal dunia ketika saya masih kecil lagi. Teruja dengan penemuan ini, lantas saya terus usulkan tajuk pemfokusan dalam bengkel yang saya hadiri untuk mengenal lebih lanjut tokoh Muhammad Dahlan yang merupakan moyang saya sendiri.

Dalam tinjauan awal, sebagai pelajar penyelidikan saya mengesan beberapa "gap" yang perlu diisi untuk melengkapkan kajian ini.

1) Saya bertanya dengan ibu berkenaan datuknya ini, dan malangnya ibu sendiri tidak sempat berjumpa dengan beliau kerana ibu merupakan anak yang paling bongsu. Selain terdapat perbezaan pada catatan nama iaitu menurut ibu nama datuknya ialah Muhammad Dahlan bin Hassan Isbat, manakala yang dilaporkan di sini ialah Muhammad Dahlan bin Hassan Minhaj. Orang yang sama? perlu diteliti.

2) Kiai Muhammad Dahlan dikatakan menulis beberapa buah kitab, termasuk kitab terjemahan bahasa Arab ke bahasa Jawa dan bahasa Melayu sendiri. Persoalan di mana kitab-kitab yang telah beliau tulis itu juga menjadi poin penting untuk sampai kepada tokoh ini.

3) Dikatakan juga selain Kiai Muhammad Dahlan, Kiai Hussin dan Kiai Ali merupakan pendiri sistem pondok di Selangor yang juga terletak di kampung saya sendiri di Sijangkang dan Kanchong darat. Tetapi, berbeza dengan sistem pondok di Kelantan yang terus meriah. Sistem pondok di Selangor ini hanyalah tinggal bekas tinggalannya sahaja. Kenapa hal ini berlaku ?

Persoalan ini akan cuba kumpulan kami jawab dan mudah-mudahan memberi manfaat dari segi ilmu pengetahuan dan sebagainya.

       Beberapa masa kebelakangan ini, persoalan yang banyak bermain di dalam kepala saya ialah berkaitan sejarah, pengalaman lalu yang membina cara pandang dan jati diri saya sendiri. Pada fasa kehidupan ini, saya sedang cuba untuk mengenal diri sendiri, kerana saya fikir ia cukup penting ke arah memandang masa depan yang lebih jauh. Alhamdulillah saya dipertemukan fakta yang sedemikian baik berkenaan asal usul keturunan saya. Saya cuba mengandaikan jika perkara keturunan ini menjadi "doktrin" dalam didikan keluarga, pastinya saya bukan menjadi apa yang saya kecapi sekarang. Mungkin saya seorang pelajar jurusan agama, mungkin saya seorang yang membawa imej berjubah dan serban dengan akhlak yang tutur kata dan akhlak yang jauh lebih sopan..... mungkin. Tetapi itu soal yang lepas, perkara yang tidak boleh diubah, tetapi masa depan masih kosong untuk dilakar dengan sejarah yang ada hari ini. 

Shazwan Suhiman,
Kampung Sijangkang
9:47 pm

Monday, 31 August 2015

Catatan Merdeka 2015

 Catatan Merdeka 2015

2015 merupakan tahun kemerdekaan ke 58 bagi Malaysia. Tahun yang mana saya boleh sifatkan sebagai tahun kemerdekaan yang paling hambar. Selepas berturut-turut “bala” yang tertimpa ke atas bumi bertuah ini yang tak lain hasil tangan manusia sendiri, manusia yang berada di atas tampuk pemerintahan yang bergelar perdana menteri sendiri! Skandal rasuah 1MDB, pelucutan jawatan-jawatan penting dalam system pemerintahan negara serta ekonomi yang menjunam menurun membuatkan mood rakyat secara amnya terfokus kepada permasalahan ini daripada meraikan kemerdekaan seperti sedia kala. Akhirnya Bersih 4.0 mewarnai ambang sambutan merdeka ke 58,gerakan yang yang membawa suara hati rakyat yang berasa “terjajah” oleh pemerintah yang angkuh. Tahun gelap bagi kemerdekaan negara.

Sebenarnya persoalan yang acap kali timbul saat menyambut hari kemerdekaan ialah “Merdekakah kita?”. Ya, persoalan ini bukanlah merujuk kepada kemerdekaan dari kolonisme asing yang kita sedia tahu tetapi lebih dari itu. Dari beberapa aspek saya berpandangan kita masih lagi terjajah, malah merelakan diri kita terjajah tanpa rasa dijajah!

Saya bagi situasi, pernah terfikir mengapa bila kita berhadapan dengan “orang putih” kita tiba-tiba merasa kerdil dan kecil dan begitu memandang mereka tinggi. Seumpama melihat mereka lebih mulia, lebih intelektual, lebih budiman  daripada kita. Persoalannya mengapa ? Adakah hanya kita (bangsa Melayu) yang berasa sebegitu ?

Hipotesis saya kerana kita terjajah “Jati diri” kita sebagai bangsa Melayu Malaysia dari beberapa aspek. Rumit untuk mentafsirkan makna jati diri secara tepat (rujuk kamus dewan). Pada pendapat saya jati diri ialah kepercayaan yang tertanam (software) di dalam jiwa dan secara di bawah sedar akan mempengaruhi tindakan dan daya fikir seseorang.  

Pertama ialah kita terjajah dari segi sejarah. Sejarah adalah elemen penting yang membangkitkan terikatan seseorang dengan bangsa mahupun tanah airnya. Sumber sejarah bangsa Melayu Malaysia agak kabur, selain dakwaan yang mengatakan sejarah yang diajar disilibus terlalu “keUMNOan” dan “keSultanan”, sumber primer bagi sejarah juga agak konflik. Barat menjajah dan pulangnya mereka ke negara asal membawa bersama artifak, manuskrip-manuskrip bangsa Melayu yang mungkin tidak dianggap penting waktu itu oleh sesiapa, tapi mendatangkan kesan yang sangat besar di kemudian hari. Tanpa bahan-bahan primer ini, ia memisahkan kita (bangsa Melayu) dengan tradisi melalui bukti catatan-catatan nenek moyang beratus-ratus tahun sebelum kita. Hasilnya, kita tercari-cari siapa diri kita sebagai seorang Melayu. Kelompongan ini yang diisii dengan berbagai teori, ada yang mengatakan Melayu ini bangsa pelayar, ada versi ekstrim mengatakan kaum Melayu sebagai kaum lanun!

Sejarah kini memberikan fokus  kepada kita sebagai bangsa yang terjajah dan dipandirkan dengan memandang rendah keupayaan orang-orang terdahulu menghadapi penjajah (pengalaman sendiri). Hal ini sangat bermasalah! Ada banyak sisi sejarah yang baru-baru ini saya ambil tahu dan mula minat, seperti memperhalusi sumbangan kerajaan Melayu Melaka dan lebih awal lagi kerajaan Kedah Tua. Diperkenalkan dengan tradisi intelektual dan tradisi ulama selain gahnya nama kerajaan Melayu menerusi manuskrip-manuskrip kerajaan dunia lain memberikan saya satu anjakan untuk menilai pemahaman saya terhadap sejarah bangsa dan negara sendiri. Tapi bagi yang tidak kisah, maka ruang kosong tentang persoalan “Apa erti aku sebagai Melayu” ini akan dimanipulasi sesiapa sahaja. Lihatlah keberjayaan UMNO memepengaruhi orang Melayu.

Kedua ialah terjajah melalui ilmu intelektual dan sistem. Mempunyai perkaitan dengan di atas, bilamana  sejarah telah dikaburkan penjajah menyebabkan kita (bangsa Melayu) hilang perhubungan dengan tradisi ratusan tahun, masa sekarang dan ke hadapan juga kita sekali lagi menyerahkan nasib kepada orang yang pernah menjajah kita. Pasca kolonialisme menyaksikan negara-negara yang kuat mendominasi melalui standard yang mereka telah tetapkan. Baik sektor pendidikan, eknomi dan sosial , hamper keseluruhannya mengikut standard atau berkiblatkan barat! Ideologi sekularisme dan neo-kapatalisme menjadi tunjang kepada setiap sistem. Natijahnya, banyak unsur-unsur tradisi, budaya yang tidak mendatangkan komersial ditinggalkan begitu sahaja. Contoh mudah, betapa pelajar sastera dipandang sebagai pelajar 2nd class berbanding pelajar sains, dan tentunya payah untuk menarik pelajar-pelajar bijak ke dalam aliran sastera. Dan elemen budaya dalam hiburan juga mengalami nasib 2nd class.

Berlumba-lumba pelajar, pekerja mahu berkhidmat dengan syarikat-syarikat gergasi barat yang nyata menguasai lapangan ekonomi. Tidak salah, tetapi, pernahkah kita terfikir berapa banyak elemen tradisi yang terpaksa kita korbankan untuk memenuhi standard yang ditetapkan barat ? Dalam contoh bidang akademik, Universiti Al Azhar sebagai contoh tidak menghiraukan berkenaan ranking universiti kerana tradisi keilmuan mereka yang berbeza dengan standard yang ditetapkan tetapi siapa berani menafikan graduan Al Azhar paling berkualiti dalam bidang pengajian Islam ? Selain, sesuatu kajian itu dianggap rendah impact factornya jika tidak diterbitkan oleh jurnal barat. Standard yang dibawa menyebabkan semuanya perlu dirujuk barat, merekalah yang paling benar!

Tentulah tidak semua yang dibawa barat itu tidak baik, tapi saya merasakan kita terlampau ghairah memenuhi standard barat tanpa benar-benar memelihara tradisi bangsa sebagai mana dilakukan oleh Jepun dan Korea. Maju dan berdaya saing tanpa melunturkan “jati diri” mereka sebagai seorang Jepun dan seorang Korea. Kita perlu menyaingi barat sebagai seorang bangsa Malaysia, bukannya cuba perangkan rambut dan memakai kanta lekap untuk kelihatan Barat! Akhirnya, walaupun banyak lagi yang boleh diulas tetapi cukup dua poin ini untuk mengatakan kita masih lagi bangsa yang benar-benar merdeka jiwa, ideologi, sejarah dan intelektualnya. Kita masih belum mampu mendada di depan “penjajah”. Perjalanan dan perjuangan masih jauh dan panjang. Ruang manakah yang kita boleh isi ?

Kampung Sijangkang,
2119 (31/8/2015).         

Sunday, 16 August 2015

Kerjaya : Konflik minat

 "Cita-cita kamu hendak jadi apa bila dewasa nanti ?"

Hah, soalan yang biasa ditanya oleh guru-guru ketika berada seawal bangku sekolah rendah lagi.

Pemain bola sepak
Ahli perniagaan

Dan panjang lagi list pekerjaan yang saya mahu jadi. Berubah-ubah mengikut pengaruh sekeliling. Sehinggalah berada di persimpangan selepas pasca SPM. Kalini keputusan perlu diputuskan, jalan mana yang mahu dipilih. Terpinga-pinga saya mahu memutuskan jalan mana yang hendak diambil, ditambah keputusan ini merupakan keputusan saya total tanpa ada nasihat daripada ibu, ayah mahupun rakan. Atas perhitungan saya waktu itu, maka beradalah saya di atas landasan saya yang sekarang.

Ke arah menempuh alam pekerjaan yang akan saya ceburi, satu soalan timbul, "Apakah benar pilihan yang saya buat (bidang kerjaya) ?", "Apakah saya benar jujur yang saya akan gembira dengan pilihan sekarang ?". Kerana perhitungannya nampak menakutkan, ia akan memberi kesan terhadap 10,15 atau 20 tahun kedapan di alam kerjaya yang dipilih. Samada akan bahagia dalam alam kerjaya, di mana impian untuk menggunakan alam kerjaya sebagai tempat untuk memberi dan salah satu tempat perolehan pahala atau sebaliknya terseksa stress kerana tidak mampu berkompromi dengan dua soalan yang saya catatkan tadi.

Kata bijak pandai , "Jadikan minat kamu sebagai kerjaya, kamu tidak akan merasa bekerja dan terbeban". Minat.. kata kuncinya minat!

Minat, pada pandangan yang aku paham ada dua kategori :-

1) Minat yang tulen.

Passion yang lahir memang dari hati, contoh mudah, kita buat sesuatu perkara itu dengan hati. Tak sedar masa berlalu, tak kisah apa orang kata, tak kisah dibayar murah (dalam konteks kerjaya), tapi kepuasaan di hati sangat membahagiakan.

2) Minat artificial 

Minat yang terdorong kerana pengaruh sekeliling. Tidak tumbuh di dalam hati secara natural. Ditentukan oleh pemikiran orang lain dan sekeliling. Saat orang lain dan sekeliling beri pujian, memandangnya di tempat yang tinggi maka itu membahagiakannya. Saat sekeliling memandang rendah akan kerjayanya, maka runsing dan celaru hatinya. Selain itu, dapat dikenal pasti juga apabila faktor bukan insaniah yang memberinya bahagia seperti ganjaran wang dan pangkat.

Dalam cabaran pascamoden ini, saya melihat orang tidak lagi kesah atau berlaku jujur atas apa yang ada di dalam hatinya dalam soal pemilihan kerjaya ini. Kerana masa kini, apa yang dipandang penting ialah survival mengikut acuan yang telah dibina oleh sistem. Yang dihadapan ialah harta, pangkat, kemahsyuran dan seumpanya. Mengorbakan kebahagiaan insaniah dan potensi natural.

Saya cemburu benar melihat manusia akan tahu benar akan minatnya, berada di landasan yang betul untuk laluan kerjayanya. Selain, cukup tabik orang yang menempuh arus sistem kepercayaan kerana percaya akan minat yang tumbuh di hatiya. Kualiti beginilah yang ada pada orang semacam Bill gate, Mark Zuckerberg, Albert Einstein, saintis-saintis peneroka dahulu dan tentunya sarjana-sarjana Islam tersohor. Persamaan mereka, pada peringkat awalan "kerjaya" mereka bukanlah didorang dengan wang, kemahsyuran tetapi keyakinan pada minat dan apa yang ada pada diri. Orang yang memilih kerjaya dengan "minat artificial" hanya akan mengenyangkan perutnya, berkonflik dirinya dan kerjaya yang dipilih dan tidak meninggalkan apa-apa legasi.

Dan saya pun terus mencari apa kerjaya yang akan membahagiakan ... 

Thursday, 16 July 2015

Sekali lagi Ramadhan

Salam Syawal,

Menjelang Ramadhan tempoh hari, saat aku membelek post-post lama, aku mendapati banyak juga post yang aku tulis berkenaan Ramadhan. Ramadhan menjadi masa yang produktif untuk aku menulis tanpa aku sedar. Jadi, untuk tahun ini aku mahu merakamkan dapatan yang aku lalui dalam tempoh Ramadhan,untuk rekod rujukan Shazwan akan datang dalam mendapatkan feeling tarbiah Ramadhan. 

Ramadhan : Penghayatan Sebuah kefarduan

Aku tak pasti dengan Ramadhan yang orang lain lalui, tapi perjalanan Ramadhan aku setiap tahun ada kelainan. Perasaan rohani yang dirasai menjadikan ia sangat unik, unik dalam maksud tenteram berlapar dan dahaga, indah dalam letih dan manis dalam penghayatan bacaan Quran dan mendengarkan bacaan imam teraweh. Ah, susah hendak digambarkan dalam tulisan ...
Tapi dalam beberapa tahun kebelakangan ini, khusus bermula waktu praktikal, rasa (zauk) Ramadhan kurang terasa. Kesibukan waktu dengan bekerja menyebabkan waktu Ramadhan begitu sepi, keghairahan hendak beribadah dikekang oleh waktu pejabat, tidak seperti waktu-waktu belajar dahulu, banyak waktu kosong. suatu cabaran yang baharu.

Ramadhan kalini aku memegang pemahaman yang bersifat falsafah, memahami kefardhuan puasa dalam dimensi yang berbeza mengikut penerangan ringkas yang diberikan oleh Sheikh Hamza Yusuf. Sebelum ini, aku memandang Ramadhan sebagai bulan "Pesta ibadah", amal ibadah digandakan pahala sebanyak-banyaknya. Sheikh Hamza Yusuf memberikan penerangan yang sangat mendalam dan menyedarkan betapa hebatnya amalan puasa ini.

Kata beliau, ibadah puasa suatu latihan ataupun perjalanan orang-orang soleh terdahulu termasuk para Nabi dalam mendekatkan diri kepada Allah. Bulan di mana segala tumpuan difokuskan hanya kepada Allah. Hal ini kalau kita sedar, dalam tempoh masa bulan puasa bagai sudah diprogram untuk sebanyak-banyaknya ingat kepada Allah dan berada dalam taat. Pagi hari kita berpuasa, petang hari berbuka, malamnya kita menghidupkan teraweh dan qiam, sebelum bersahur. Kitaran ini sebenarnya menutup pintu-pintu ke arah kemaksiatan kerana sepatutnya tiada masa kita untuk bermaksiat, melainkan kita menyimpang dari program yang telah Allah tetapkan. Waktu ini juga ialah waktu untuk sebanyak banyaknya bermuhasabah terhadap perkara yang kita telah lakukan sepanjang tahun dan ke mana hala tuju kita untuk tahun mendatang. Membenihkan kembali rasa dekatnya kita dengan Allah.

AlQuran sebagai tali perantara.

Kehebatan bulan Ramadhan juga disinonimkan dengan AlQuran. Jadi Al Quran lah yang menjadi medium perantara untuk mengikat hubungan dengan Allah. Kalau mendapat mesej dari seseorang yang begitu istimewa, pastinya dibaca berulang kali. Hal demikianlah sepatutnya disemai dengan Quran, kalamNya sepatutnya tidak jemu kita membacanya, cuba-cuba untuk menghafalnya dan harus tanam kesungguhan untuk memahaminya. Alhamdulillah tahun ini aku berjaya khatam setelah sekian lama tidak sempat khatam. Sebelum ini, aku pun setuju dengan pendapat "apalah guna banyak membaca alQuran tetapi tidak memahami maksud dan tadabur ayat". Aku menggunakan pendapat ini untuk memperlahankan bacaan AlQuran dan seterusnya tidak khatam. 

Tetapi tahun ini aku menyimpulkan bahawa kalaulah hendak mempraktikan pendapat berkenaan, perlu bersungguh dalam mentadabur ayat tersebut. Baca beberapa tafsir, dengar dari Mufassirin yang alim. Namun, jika tidak membuat hal yang ini, maka tinggalah bacaan al Quran tak banyak, tadabur pun tidak (terjadi beberapa kali). Bukan kah lebih baik banyak bacaan, dan turut tidak meninggalkan bab tadabur walaupun sedikit. Lagipun, hebatnya ayat Al Quran, dengan membacanya dengan bersungguh pasti meninggalkan kesan pada hati. Ada beza dengan saat kurang kerap membaca. Mungkin soal terikatan hati dengan Al Quran *(merujuk pengalaman sendiri).

Tahun ini aku berjumpa dua rancangan di youtube yang membangkitkan semangat untuk Al Quran.

1) Tafsir ayat oleh Ustad Nouman Ali Khan *(ramai dah tahu rasanya)

2) Quran Traveller - (lepas tengok guarantee dapat semangat nak hafal Quran)   

Puasa Menuju Taqwa

Pada puasa ialah hikmah yang besar apabila kita meletakkan Allah dalam setiap hal. Puasa melatih kita, atas segala kudrat dan nafsu yang ada dengan jiwa untuk makan tetapi kerana patuh akan arahan Allah kita tetap berpuasa. Latihan puasa melatih kita pada nafsu "lapar", "seks" disamping nafsu "amarah". Dunia pascamoden yang berlaku sekarang ialah suatu zaman yang disifatkan kepada zaman yang dipacu oleh nafsu. Seharian kita disogok oleh nafsu sana sini, dengan iklan, rancangan yang bersifat "brainwashing" untuk trigger nafsu membeli disamping fenomena seksual yang menjadi kebiasaan hingga diiktiraf LGBT kini, puasa membina program dalam minda kita "bahawa kita ada Allah untuk kita patuh dan taat", ia menjadi benteng yang ampuh terhadap segala perkara yang mendatang tersebut. Benteng yang akan mengelak kita terhumban ke api neraka. 

Semoga amal ibadah kita di bulan Ramadhan di terima Allah dan dipertemukan dengan Ramadhan yang akan datang.

*Video – Purpose of Ramadhan (Sheikh Hamza Yusuf)
*Transformasi Ramadhan (Ustaz Hasrizal Jamil)

Wednesday, 17 June 2015

Hikayat Tentang Bulan


Awas, entry ini bukan untuk orang yang alergi dengan politik. 

Saya bukanlah sesiapa untuk mengulas, ini juga bukanlah satu analisis tuntas, namun sebagai coretan yang terbuku di hati.

Suatu "peristiwa" besar telah melanda,  yang saya kita perlu suatu rekod peribadi. Bukti perkara ini berlaku di zaman saya supaya nanti boleh dikenang (ambil iktibar) bila perlu.  

Saya akan bicara perihal muktamar PAS 2015 kali ke-61. Berikut merupakan catatan saya sebelum menjelangnya muktamar 2015. Congakan dan harapan terhadap hala tuju parti Islam ini. 

Muktamar 2015.


Sebagai seorang yang mengikuti perjalanan politik Malaysia, saya berasa teruja dengan pemilihan PAS pada kalini. PAS sentiasa menarik kerana walaupun akar ideologi parti ini ialah Islam, tetapi terdapat pelbagai pemikiran-pemikiran lain yang berada dalam PAS (berbeza pada sudut pembawakan).Beberapa perkara menarik yang akan berlaku :-

1) Jawatan presiden dicabar pertama kali selepas 50 tahun. 

2) Pertembungan semua posisi melibatkan 2 "kelompok"

.Ia menjadi bertambah panas apabila ada pelbagai spekulasi yang dijangka menerima natijah daripada muktamar kalini.

1) Soal laksana hudud/ tidak

2) Soal terus kerjasama dengan PR/BN

3) Parti baru mungkin akan tertubuh? 

Mungkin ada kemungkinan yang tidak akan berlaku pun hal-hal di atas, sekadar perencah rasa. Harapan saya, PAS perlukan sisi golongan konservatifnya kerana di sinilah letaknya "roh" jamaah ini yang menyebabkan ianya cukup unik berbanding parti lain. Di samping, PAS juga perlunya golongan progresif untuk memastikan ianya terus terkehadapan dalam persaingan politik tempatan. 

Pantang org PAS menerima komen pasal PAS bila orang itu bukan seorang ahli yang aktif. Saya sedar diri. Niat, sekadar merakam "peristiwa" bersejarah ini di sini. 



Namun, apa yang telah terjadi sangat menghiris hati, tidak terbayang saya sebuah jemaah Islam memperlakukan beberapa perkara yang jauh dari fahaman saya terhadap maksud "adil" pada pemilihan muktamar tersebut.

1) Label-melebel / Fitnah menjadi halal.

Isu ini sudah sangat berpanjangan, bermula selepas PRU 13 lepas lagi, pelbagai gelaran yang timbul diacukan sesama ahli atau pimpinan yang tidak sebulu. "Munafik Haraki" , "Jebon", "Liberal" , "Anwarinas" dan pelbagai lagi dimainkan dengan begitu jahat melalui FB dan whatsapp. Demikian juga beberapa tuduhan yang boleh dianggap fitnah (kerana tiada bukti kukuh) seperti isu Hawaio 5, cubaan mengurangkan kuasa Majlis Syura oleh seorang pimpinan dan lain-lain. Isu ini langsung tidak mencerminkan sifat gerakan Islam, lebih malang lagi ia turut disemarakkan lagi oleh mereka yang memakai gelaran ustaz/ulama. Hal ini tidak lain dikenali sebagai "Character Assassination". Membunuh terus karakter orang-orang yang dilabel tanpa peduli jasa dan sumbangan yang telah diberi. Hal ini sangat buruk apabila kata-kata cacian menjadi ratib ahli gerakan dalam komen-komen di FB, suatu pandangan yang tidak terbayang sebelum ini. 

2) Undi Chai

Taktik yang saya kira sangat tidak sihat, apabila sebelum pemilihan berlangsung berlegarnya nama-nama perwakilan yang "mendapat restu" dewan ulama Pas. Seolah-olahnya barisan ini sudah pun dipilih di peringkat atas dan dengan pengaruh yang ada terhadap perwakilan, kesempatan ini digunakan.  Hasilnya 99% pemilihan memihak kepada yang di atas kertas.

3) Fasa pembersihan

Kemenangan bergaya barisan blok "Pro-ulama" dikatakan sebagai fasa pembersihan daripada golongan blok "Progresif" yang disifatkan sebagai celaru fikrah, tanpa melihat performance. 

4) Usul putus DAP tanpa Bahas

Pelbagai usul atau ucapan perwakilan yang sangat pelik, antaranya menyelar tindakan NGO yang membantu kerajaan negeri kerana tidak melalui terus kerajaan negeri, isu pelarian yang perlu dihantar pulang dan yang paling menarik ialah usul khas dewan ulama yang memutuskan untuk berpisah dengan DAP tanpa bahas. Satu usul yang menarik ialah berkenaan "Grooming Ahli Parlimen Pas."


Pandangan saya selepas muktamar.

1) Pas sudah terpecah kepada dua. Mahu tidak mahu perkara ini terpaksa diakui. Satu, kumpulan yang terus memberi wala` terhadap pimpinan baharu dan kumpulan kedua yang masih simpati kepada bekas-bekas pimpinan yang lalu. Juga ada desas-desus parti baru akan ditubuhkan. Hati sesama pendokong Pas juga sudah terpecah, ada renggang ukhwah yang tak dapat disembunyi di setiap lapisan ahli.

2) Pas bukan tempat untuk meneguk ketulenan ilmu. Maaf, setelah saya mendengar/membaca pendapat-pendapat Ustaz/Ulama di dalam Pas yang "menghalalkan" tindakan label-melabel dengan hujah-hujah salutan agama serta beberapa perkara lagi juga dengan menggunakan nas-nas sebagai benteng penguat tindakan mereka yang pincang, saya hilang percaya sama sekali. Maaf kuliah maghrib anda juga saya sudah tiada hati untuk pergi, apatah lagi liqa mahupun usrah. *Nilaian saya ini adalah dengan merujuk pendapat-pendapat ilmuan lain yang menegur tindakan ini.* *Bukan generalisasi, terkecuali ulama yang jujur dengan ilmu*.

3) Pas sudah tidak menghala ke Putrajaya. Usul berpisah dengan DAP nyata disambut baik oleh DAP yang dengan tegas memuktamadkan hubungan dengan PAS pada 17/6/2015 ketika PAS masih berdolak dalih keputusan mereka yang sebenar. Pasti dan pasti, undi daripada kaum Cina pasti akan hilang, serta pemandangan melihat kaum Cina berbangga memakai/mengibar logo PAS akan menjadi memori yang tersimpan rapi. Pas menuju redha Allah. Redha Allah yang bagaimana? yang akan melaksanakan hudud tanpa rakan Pakatan? atau bagaimana ? menarik untuk diperhati.

4) Rasionalis beranggapan keputusan muktamar ini mengingatkan PAS pada zaman 80-an, PAS yang tulen. Tulen dari segi idelogi, bebas dari Anwarinas, Erdogan, IRF, Jebon mahupun liberalis. Sejauh mana kepimpinan yang tulen ideologi ini akan membawa hala tuju PAS dan capaian di akhir tempoh kepimpinan mereka menarik juga untuk dinilai. Maju? Mundur?

5) Kepimpinan Tuan Guru Abdul Hadi Awang sudah menerima banyak kritikan terhadap apa yang berlaku, namun saya pasti beliau melihat apa yang tidak saya lihat terhadap parti ini. Pasti. Saya tertanya-tanya, apa yang beliau lihat sebenarnya. Tetapi, dengan barisan kepimpinan yang baharu yang mendokong beliau 100% dari semua dewan, saya pasti beliau akan kuat. Benarlah kata perwakilan.. "Kita kan kuat...". Mari kita soal, jika kuat, apa yang bakal berubah atau diubah ? Saya melihat komposisi barisan kepimpinan TGHH ketika memimpin Terengganu tahun 1999 dengan barisan kepimpinan sekarang, ada persamaan.

6) Apakah akan ada tempat lagi dalam Pas untuk blok pemikir Islam yang "tidak tulen" ? Professional akan sentiasa menjadi 2nd class dalam Pas?


Muktamar ini saya percaya meninggalkan kesan yang menarik untuk dikaji dan dilihat semula. Satu demi satu peristiwa selepas ini pasti akan ada kena mengena dengan natijah muktamar ini.

Saya kira cukuplah.. dengan ini, saya cuba "berpuasa" tentang politik.      



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...