Monday, 9 May 2011

Hipokrit

Situasi 1

Di sebuah talk show, satu perbualan serius sedang berlangsung antara pengacara dan artis wanita separuh abad.... :-

Mr.A      : Hmm dgr kabarnya U baru pulang dr haji?

Artis Pandai : Alhamdulillah , btol , tenang hati i ni sekembali dari sane...

Mr.A      : hmm , tgk gaye same je xde ubah ape-ape pon, mkin dasyat ad la ( tunjuk kt rambut perang yang terpacak ala2x rocker)

Artis Pandai : hey  Mr.A kite ni x pyh la nk hipokrit!! kite dh mmg mcm ni ... so xpyh la nk ubah-ubah sbb pergi haji je kn. i x mcm artis laen . dok sibok pkai tudung lps blk haji.


*so mknenye klu kite mmg terok, xde pilihnla ea? x bole la nk ubah  diri sbb nnti dikatakn hipokrit?? 



Situasi 2

Halim (bukan nama sbnr) seorang yg murid yg terampil dgn sahsiah yg hebat sdg berjalan melaui koridor . tnpa disedari dikejauhan, dua org budak sdg...........

Peah : sejuk hati aku tgk mamat tu.dh la KP,kaye, gojezz,pandai, lemah lembut, hormat kt cikgu, mak cleaner,mak cik dm  ... bla... bla....

Melati : haah kn Peah dy tu mmg baik kn2x................

Bob : Argh mamat tu Hipokrit je.... dpn org mmgla..



Kesimpulan


sbnrnye diri ini jg kurg arif mksud sbnr hipokrit ini, but surely simple meaning dy bermaksud berpura-pura,

hmm jgn la cpt nk label org dgn hipokrit ni,,, xde org PERFECT bkn? so bg la mereka2x peluang, mungkin mereka ini cube berubah. Btol, mgkin saja dblakg org mereka ini terok , tp bila mereka malu berbuat dosa di dpn khalayak ..bukti msih ad iman dlm dr. bantu mereka, bukn jatuhkn mereka!


Jd muhasabahlah diri jika anda sampai tidak malu berbuat dosa di khalayak malah berbngga-bangga akn dosa anda , dan megah mengatakan "bwat ap ak nk hipokrit". ap ada lg iman di dlm dada.??






p/s : jgn peduli label org pd kamu, tp peduli ap akan Allah label pd kamu.
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...